dinsdag 1 november 2011

Analyseren of Haasje Over

Analyse model SWOT
In korte tijd heb ik twee bijeenkomsten meegemaakt waarbij veranderen centraal stond. Erg leerzaam om mee te maken wat er gebeurt.
Bij de eerste bijeenkomst stond de Sterkte-Zwakte en Kansen- Bedreigingen (swot)  analyse centraal. Op gele briefjes werd iedereen verzocht 3 punten op te schrijven waar we als organisatie sterk in zijn. Daarna werd geïnventariseerd waar we zwak in zijn. Ook werden de kansen en bedreigingen geïnventariseerd. De begeleider analyseerde wat iedereen had ingebracht. De begeleider ordende de reacties. " Dit hoort bij dit, en dat lijkt op dat".  " Wat hier staat lijkt veel op wat daar staat, dat noemen we even ..........."
De begeleider was erg druk met ordenen en herformuleren. Dat leverde discussie op, waarbij het vaak ging over wat iemand nou echt bedoelde. De begeleider probeerde dat in zijn eigen woorden samen te vatten.
Veel aandacht ging uit naar de zwaktes en de bedreigingen. Er ontstond een lange lijst van waar we met zijn allen niet zo goed in zijn. Er ontstond een zware, sombere stemming waarin het moeilijk was een beeld te vormen hoe het beter zou kunnen gaan. De bijeenkomst duurde 4 uur en werd door veel deelnemers als noodzakelijk, maar erg zwaar ervaren. Sommigen deelnemers vonden dat ze de begeleider moesten helpen ipv andersom
Hoe nuttig is het analyseren om positieve verandering na te streven?

Oplossingsgericht Haasje Over 
Een andere ervaring werd aanmerkelijk lichter en nuttiger ervaren.
Een cliëntenorganisatie wacht een bezuiniging. Hierdoor zal anders gewerkt gaan worden met minder middelen. Doel van de bijeenkomst was om zicht te krijgen op mogelijkheden goed werk te blijven doen met minder middelen.
Ik had een aantal vragen opgesteld en voor de bijeenkomst rondgemaild. De vragen waren:
  • Hoe ziet de nieuwe cliëntenorganisatie van 2014 er uit? Hoe kan de nieuwe cliëntenorganisatie dan van nut zijn voor de cliënt?
  • Welk nut zou de gemeente in 2014 kunnen ervaren bij de nieuwe cliëntenorganisatie van 2014?
  • Wat zouden we, ondanks de krimp die er aankomt, niet moeten veranderen of maar een klein beetje?
  • Wat zouden we in 2014 anders kunnen gaan doen dan nu?
  • Op welke ideeën brengt je dit? 
Deelnemers hadden nagedacht over de vragen en sommigen hadden aantekeningen. De eerste reactie was opmerkelijk omdat de medewerker door de vragen meer was gaan nadenken over de hele organisatie ipv alleen de eigen werkplek. Er werd uitgebreid stil gestaan bij de wens van de organisatie om cliënten te betrekken bij het bereiken van de doelen. Uit deze discussie kwam naar voren dat het betrekken van cliënten in 2015 anders zal gaan en beter. "We zijn dan beter instaat om aan te sluiten bij wat cliënten kunnen en willen. Ook zijn we in 2015 beter in staat om op vragen van zorgverleners en gemeenten in te spelen. Dat doen we dan door beter te vragen wat hun ideeën zijn ipv ons aanbod te bespreken. We zullen dan op een andere manier gesprekken voeren. Het beter vragen wat de ander zou willen bereiken gaan we dan toepassen op 3 niveaus:
  • naar cliënten, 
  • naar gemeenten en zorgaanbieders en
  • naar collega's" .
Om ondanks de bezuiniging optimistisch naar de toekomst te kijken, kostte geen enkele moeite omdat het beeld  veel energie gaf. Er borrelde diverse ideeën op.
Aan het eind van de bijeenkomst werden korte afspraken gemaakt.  Afgesproken werd de volgende keer te kijken hoe het gelukt is beter aan te sluiten bij cliënten en zorgverleners. Enkele teamleden hebben daar  trainingen in gedaan en gaan deze kennis delen. Teamleden hebben het vertrouwen dat op die manier het werk kwalitatief  beter kan worden, ondanks dat er minder geld zal zijn.

De laatste bijeenkomst leverde veel op en vraagt om vervolg.
Haasje over, over het probleem heen  kijken . Dat geeft ideeën.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten