donderdag 23 augustus 2012

stigmatisering in de GGZ

Mensen met psychische aandoeningen ervaren vaak een stigma, een soort merkteken:
“Ik ben anders, ik word afgewezen, ik hoor er niet bij” Dat wordt soms zo hevig ervaren dat er sprake is van “een tweede aandoening”.  
Wat zouden we willen in de plaats van dat stigma?  Vaak krijgen we antwoorden als: “ondanks mijn aandoening erbij horen, voor vol aangezien worden, eigen beslissingen nemen, de kost verdienen, eigen woonplek op mijn manier, vrienden, een relatie etc.”
Cliënten noemen vaak woorden als “er mogen zijn”, “er toe doen”, “gerespecteerd worden”. Het tegengestelde van een stigma  lijkt op het ervaren van erkenning en op verschillen lagen. Het krijgen en nemen van verantwoordelijkheid op verschillende terreinen. Voor mensen met psychische problemen is dat vaak een moeilijk punt.
In de positieve psychologie en het oplossingsgerichte werken gaat men uit van 3 basisbehoeften van ieder mens. Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde mate van erkenning en verantwoordelijkheid op het gebied van  autonomie, competentie en verbondenheid.
 Autonomie, competentie en verbondenheid
Autonomie: mensen hebben voorkeur zelf te kiezen waar ze initiatief in willen nemen en zoveel mogelijk zelf bepalen wat ze doen. Bv.
-        wonen                        keuze van woonplek en te voeren huishouding
-        activiteiten                 behoefte passend werk, dagbesteding, hobby’s etc.
-       beslissingen nemen     keuze hebben over eigen oplossingen
-       bejegening                  als volwaardig burger benaderd worden en anderen ook zo benaderen 

Competentie: mensen willen graag competent zijn en zich als competent zien en zijn dat ook al in bepaalde mate.
-       vaardigheden              mensen functioneren het best als hun vaardigheden erkend. worden en gebruikt kunnen worden, en daar verantwoordelijk voor zijn
-        kennis                        ieder mens wil erkenning van de kennis die hij heeft.
-       ervaringen                   ieder mens heeft zijn ervaringen en is daardoor specialist van zijn eigen leven. Heeft daardoor meer zicht op wat werkt en wat niet werkt.       
-       leermogelijkheden      mensen hebben (bijna) altijd mogelijkheden te leren in nieuwe situaties. 

Verbondenheid: Mensen willen betekenisvolle relaties hebben en opbouwen.
-        Intimiteit                    mensen hebben in bepaalde mate behoefte aan intimiteit.
-        familie/vrienden        mensen hebben behoefte aan sociale contacten.      
-       Mantelzorg                 mensen hebben de behoefte om te zorgen voor hun naasten.
-       Omgeving                  mensen voelen zich verbonden met hun omgeving.  

Mensen met psychische problemen hebben dezelfde basisbehoeften als anderen. Dus ook de behoefte om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen op deze terreinen. 

Vragen:
  • Hoe hebben  deze basisbehoeften  met stigmatisering te maken ? 
  • Brengt dit je op ideeen stigmatisering in je eigen situatie of die van anderen te verminderen?

3 opmerkingen:

  1. Beste Gerrit,

    Vraag 1
    Ik denk zelf dat je een gedurfde maar toch niet helemaal kloppende combinatie maakt door stigma te koppelen aan de basisbehoeften van ieder mens. je kunt namelijk autonoom, competent en verbonden zijn en toch gestigmatiseerd worden. Je suggereert in mijn visie op deze manier dat het probleem van het ervaren van stigma bij mensen zelf zou liggen. Hoewel je dit zou kunnen betogen in een vergaande filosofische verhandeling ga ik daar niet in mee. Die discussie is interessant bij het onderwerp zelf-stigmatisering en zelfs dan...., maar daar gaat het hier volgens mij niet over.

    Vraag 2
    Deze vraag moet ik dus met nee beantwoorden. Het is wel een volstrekt normale reactie wanneer je op basis van een kenmerk van een bepaald psychiatrisch beeld als individu daarop wordt afgerekend. Dit zit dus niet in jezelf, maar is wel een hele normale reactie daarop.

    Vraag 3
    Niet echt nee..... Het zet me wel weer aan tot denken over het onderwerp zelf-stigmatisering, maar al die onderwerpen als autonomie, competentie en verbondenheid leiden denk ik maar beperkt tot een afname van de ervaring van stigma. Misschien dat je daardoor beter snapt dat het van de ander is, maar dat is ook alles.

    Misschien word je oefening compleet als je verschillende soorten stigma meeneemt in je denkexcercitie. Je ziet dan dat deze niet helemaal lopend is....

    Groet,

    Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Irene,
    Dank voor je uitgebreide reacie. "Hersteltalent" spreekt me erg aan!
    Mooie term.
    Ik ben het met je eens datde oorzaak van het ervaren van een stigma zeker niet in eerste instantie bij de mensen met psychische problemen zelf ligt. Zelfstigmatisering? Klink wat mij betreft eenzijdig. Ik zou het wel mooi vinden als mensen er zelf invloed op kunnen krijgen. Eigenlijk is dat mijn drijfveer me er meer en meer in te verdiepen. Wat help er een stigma te overwinnen? Wat helpt een negatief beeld wat anderen hebben te herstellen? etc.Heb jij daar ideeen over?
    Groet, Gerrit


    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Gerrit,

    Mijn persoonlijke ervaring is dat het helpt om tamelijk radicaal je rechten af te dwingen en naar buiten te komen (zichtbaar te worden en de publiciteit op te zoeken), heel veel respect af te dwingen en dat het helpt wanneer mensen van aanzien zich uitspreken over hun ervaringen met de GGZ. Dan nog moet je denk ik heel reeel zijn in je doelstellingen. Kijk welke groepen gestigmatiseerd zijn in de loop van de tijd...... Mensen zijn zoals je weet o.a. gestigmatiseerd en gediscirmineerd om hun seksuele geaardheid en hun huidskleur. Ik heb zelf ervaren dat hetgeen zij vertellen niet zo heel veel afwijkt van wat ik vertel over mijn ervaringen in de GGZ. De details zitten 'm in wat inmiddels bekend is over zelf-stigma en hoe daar bovenuit te groeien. Nederland heeft in tegenstelling tot veel andere landen een hele gematigde clientenbeweging. Kijk naar Engeland op dit gebied of Duitsland. Ook dit heeft consequenties. Ik merk overigens zelf dat ik af en toe negatieve beelden herstel en dat heeft te maken met het principe dat ik probeer beter te zijn dan het beste meisje van de klas..... en dat is iets wat je ook veel mensen hoort zeggen die om andere redenen gestigmatiseerd worden of gediscrimineerd. Daar zitten echter ook weer voor en nadelen aan. Het is in mijn visie ook goed om te kijken naar hoe andere groepen stigmatisering en discriminatie te lijf zijn gegaan. De voorbeelden zijn er al.......

    Ik denk overigens dat je negatief beeld niet makkelijk kan herstellen voor een ander. Je kunt er alleen andere beelden voor in de plaats zetten en dat kan genuanceerdere uitlatingen veroorzaken.

    Met vriendelijke groet,

    Irene

    Ps. hersteltalent is mijn twitternaam....

    BeantwoordenVerwijderen